۱۳۹۷ آبان ۱۹, شنبه

آموزش نصب پرینتر در سیستم عامل وین 7

یکی از مطالب مفیدی که  نیاز بسیاری از کاربران می باشد نصب چاپگرهای مختلف بر روی ویندوز 7 می باشد .  چاپگرهای خانگی به صورت پیش فرض دارای رابط USB می باشند و نصب و راه اندازی آن زیاد کار مشکلی نیست .  در ادامه با استفاده از تصاویری که آماده کرده ایم به صورت کامل روش نصب پرینتر بر روی ویندوز 7 را آموزش میدهیم. 




1. جعبه پرینتر را باز کرده و کابل برق را به آن متصل کنید .
1.1.بعد از اتصال کابل برق نوبت به کابل USB میرسد . یک سر کابل به پرینتر و سر دیگر به پورت USB کیس متصل می شود .  به تصویر زیر دقت کنید .


2. سی دی راه انداز را از داخل جعبه پیدا کرده و داخل درایو نوری قرار بدهید .منظور همان DVD RW می باشد .  اجازه بدهید برنامه از طریق اتوران اجرا و نصب شود . اگر برنامه اجرا نشد و ویندوز پرینتر را شناسایی نکرد مراحل زیر را دنبال کنید . 

بر روی منوی Start کلیک کرده  و گزینه Devices and Printer را انتخاب کنید



3. یک صفحه همانند تصویر زیر باز می شود . گزینه Add a printer را انتخاب کنید . 
 


4. دو گزینه فعال می شود . گزینه اول زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که پرینتر مستقیم به کامپیوتر شما وصل است و گزینه دوم زمانی که از طریق شبکه و اتصال بی سیم می خواهید پرینتر را به کامپیوتر متصل کنید .
گزینه Add a local printer را انتخاب کنید .


5. بدون هیچ تغییراتی بر روی کلید Next کلیک کنید . 

  6. در این صفحه قسمتی به نام Manufacturer وجود دارد. فهرست شرکت‌های تولید‌کننده پرینتر دیده می‌شود. برند مورد نظر را انتخاب کنید به عنوان مثال HP  ، حال در قسمت Printers، مدل چاپ‌گر مورد استفاده را برگزینید. مدل پرینتر شما مثلا 1102 می باشد .

7. اگر قبلا درایور را نصب کرده باشید این صفحه به شما نمایش داده نمی شود .
بر روی کلید Nextکلیک کنید . 


  8. همانطور که مشاهده می کنید عملیات نصب شروع می شود



 9. درصورتی که مشکلی وجود نداشته باشد کلید  Finish نمایش داده می شود و پرینتر مورد نظر به صفحه Devices and Printer اضافه می شود .



۱۳۹۷ آبان ۱۳, یکشنبه

keepass محلی برای نگهداری امن اطلاعات اکانت های شما


keepass چیست و چگونه کار می کند ؟
امنیت رمزهای عبور و به حافظه سپردن رمزهای طولانی و پیچیده برای حساب های کاربری متعدد، داستانی تکراری است که اکثر کاربران را با مشکل روبرو می کند. اکنون زمان آن رسیده که کار تولید رمزهای عبور ایمن و البته نگهداری و مدیریت آن ها را به یک برنامه جامع و امن بسپارید و برای همیشه به تمام دغدغه ‌ها و نگرانی ‌های خود در این رابطه پایان دهید. اگر شما هم تا امروز برای فرار از ضعیف ‌بودن حافظه خود از راه حل بسیار خطرناکِ استفاده از یک رمز عبور ساده و قابل حدس برای چندین حساب کاربری استفاده می‌ کردید، امیدواریم این مقاله بتواند گامی در ارائه راهکاری مناسب برداشته و برای همیشه به این نقیصه پایان دهد.



راهکار پیشنهادی ما برنامه ‌های رمز نگهدار است. برنامه هایی قوی که به منظور حفاظت و نگهداری رموز ایجاد شده‌ و عمدتا به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می گیرند و با وجود آنها دیگر نیازی نیست تمام رمزها را در حافظه نگهداری کنید و از سوی دیگر رمزهای مهم و حیاتی شما در محیطی امن و غیر قابل نفوذ نگهداری می شوند. تمام این نرم‌افزارهای رمز نگهدار، دارای قفل های محفاظتی فوق‌العاده قوی و پیشرفته هستند که ضریب اطمینان آن ها را تا آن جا بالا می‌برد که کاربران فارغ از هر نگرانی، رمزهای خود را در آن نگهداری می کنند و البته پشتیبان گرفتن از رمزها نیز بسیار راحت و آسان است.
از مهمترین این برنامه‌ ها می توان به KeePass اشاره کرد. این نرم‌افزار از محبوبترین برنامه‌های استفاده شده در دنیای رایانه است. در این مطلب، کار با برنامه KeePass را بطور کلی فرا می‌گیرید.
برای شروع کار با این برنامه می باید در ابتدای امر آن را دانلود و بر روی رایانه نصب نمایید. مراحل نصب بسیار ساده بوده و فقط کافی است بر روی فایل اجرایی آن دوبار کلیک نموده و مراحل را ادامه دهید. یک نسخه دیگر از این برنامه وجود دارد که قابل حمل است، یعنی به نصب احتیاج ندارد.
میتوانید برنامه را از اینجا دانلود نمایید:   KeePass-2.40-Setup
گام نخست پس از نصب برنامه ایجاد دیتابیس است. برنامه را از منوی Start یا صفحه کار ویندوز اجرا کرده و از منوی File گزینه New… را انتخاب نمایید.


در پنجره ظاهرا شده به آدرس مورد نظر خود برای ذخیره دیتابیس مراجعه کنید. محل ذخیره دیتابیس را در پارتیشن D یا E انتخاب کنید.  یک نام مناسب برای فایل دیتابیس انتخاب و بر روی دکمه Save کلیک نمایید.

نکته : فایل دیتابیس ایجاد شده محل نگهداری رمزهای عبور و اطلاعات مهم و محرمانه شما می باشد. به همین دلیل می بایست از این فایل نگهداری دقیق به عمل آمده و همیشه چندین کپی از این فایل را در محل های امن ذخیره نمایید. در غیر اینصورت و با حذف این فایل تمامی اطلاعات ذخیره شده در دیتابیس از بین رفته و قابل بازیابی نخواهد بود که این موضوع می تواند مشکل بسیار جدی برای دسترسی به اکانت هایی که اطلاعات آنها در این دیتابیس نگهداری می شده است را ایجاد کند.

پس از ذخیره فایل دیتابیس پنجره ای با عنوان Create Composite Master Key نمایش داده خواهد شد. در این پنجره امکان تعریف روش های دسترسی به دیتابیس ارایه می گردد. ساده ‌ترین روش دسترسی از طریق گزینه Master Password به معنای یک رمز عبور اصلی (شاه کلید) برای دیتابیس می باشد....